Loading

Skambinkite

+37060018313

Albertas Skurvydas

Vasaros metu žmogaus organizmas gauna unikalią galimybę pasigaminti vieną svarbiausių biologinių medžiagų – vitaminą D. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai vis aiškiau parodo, kad šis vitaminas atlieka itin platų poveikį žmogaus sveikatai. Ilgą laiką laikytas tik kaulų stiprintoju, šiandien vitaminas D pripažįstamas svarbiu reguliuojant imuninę, nervų, raumenų, endokrininę ir netgi psichikos sveikatos sistemas.

Vitaminas D stiprina įgimtąją imuninę apsaugą, mažina kvėpavimo takų infekcijų riziką, padeda reguliuoti uždegiminius procesus, susijusius su daugybe lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių, metabolines ligas bei tam tikrus autoimuninius sutrikimus. Naujausi tyrimai rodo, kad pakankamas vitamino D kiekis gali padėti mažinti depresijos simptomus, ypač sergant sezoniniu afektiniu sutrikimu. Be to, šis vitaminas svarbus ir raumenų funkcijai, ypač vyresniame amžiuje – jo trūkumas siejamas su didesne kritimų rizika. Taip pat tiriamas galimas jo vaidmuo vėžio prevencijoje bei kognityvinių funkcijų palaikyme.

Natūraliausias būdas gauti pakankamai vitamino D – saikingas buvimas saulėje. Remiantis Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ir Endokrinologų draugijos rekomendacijomis, žmogaus organizmas vasaros metu, veikiamas tiesioginių saulės spindulių, per 10–30 minučių gali pasigaminti visą paros vitamino D normą. Šviesios odos žmonėms pakanka 10–15 minučių per dieną, vidutinio tamsumo – apie 20–25 minučių, o tamsios odos – apie 30–45 minučių buvimo saulėje, kai atidengtos bent rankos ir veidas. Svarbu tai daryti tarp 10 ir 15 valandos, kai ultravioletiniai B (UVB) spinduliai yra pakankamai intensyvūs. Vyresnio amžiaus žmonėms, dėl sumažėjusio odos gebėjimo sintetinti vitaminą D, rekomenduojama saulėje pabūti kiek ilgiau. Po 15–30 minučių buvimo saulėje patariama naudoti apsauginius kremus – nors vitaminas D tuomet nebesintetinamas, oda toliau veikiama potencialiai kenksmingų UV spindulių.

Be saulės, papildomas vitamino D šaltinis – tam tikri maisto produktai. Ypač vertingos riebios žuvys, tokios kaip lašiša, upėtakis ir sardinės, kuriose natūraliai gausu vitamino D bei omega-3 riebalų rūgščių. Pienas, jogurtas ir kiti pieno produktai dažnai papildomi vitaminu D. Jo taip pat randama kiaušiniuose, ypač tryniuose. Vis dėlto vien iš maisto gauti pakankamą vitamino D kiekį gali būti sudėtinga, todėl saikingas buvimas saulėje vasarą išlieka svarbiausia natūralios sintezės strategija.

 

Shopping Basket